• Novinky

            • Riaditeľské voľno

            • Riaditeľ školy oznamuje, že podľa § 150 ods. 5 zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších prepisov a § 3 ods. 10 vyhlášky MŠ SR č. 231/2009 Z. z. o organizácii školského roka na základných školách, stredných školách, na základných umeleckých školách, na odborných učilištiach a jazykových školách v znení vyhlášky č. 518/2010 Z. z. poskytuje riaditeľské voľno 29.10.2018 žiakom Základnej školy Prečín. Po riaditeľskom voľne nasledujú jesenné prázdniny, žiaci nastúpia do školy 5.11.2018.

            • Organizácia prvého školského týždňa:

            • Utorok (4.9.) – vyučovanie začína 7:30 hod.

              1. ročník končí 10:10 hod.

              2. – 4.ročník končí 11:05 hod.

              Priniesť si desiatu a peračník.

              Streda (5.9.) – vyučovanie začína 7:30 hod.

              1. ročník končí 10:10 hod.

              2. – 4.ročník končí 11:05 hod.

              Priniesť si desiatu a peračník. Triedna učiteľka upresní.

              Štvrtok a piatok (6.9. a 7.9.) – vyučovanie začína 7:30 hod.

              Učíme sa už podľa rozvrhu.

          • Celé Slovensko číta deťom
            • Celé Slovensko číta deťom

            • Čítanie veľkých malým je o budovaní vzájomnej dôvery, o pocite istoty, ochrany, je o pravom zázemí, ktoré každý malý, ale aj veľký, človek veľmi potrebuje. Je to ten pocit, ktorý nám nemôže poskytnúť ani televízna ilúzia, ani kontakty cez sociálne siete, ani nadšenie z počítačových hier. Rozhodli sme sa zapojiť do tejto nádhernej akcie. Na škole bude akcia prebiehať 8.6. 2018. Čítať nebudú športovci, herci či lekári. Čítať budú učitelia, pani riaditeľka a starší žiaci mladším.

            • Celé Slovensko číta deťom

            • Piatok 8.6.2018 strávili naši žiaci v skutku zaujímavo a netradične. Nemuseli sa učiť a čítať pani učiteľkám, ale pani učiteľky a vzácna návšteva čítali im.

              V týchto dňoch prebieha akcia s názvom Celé Slovensko číta deťom. Hrdinami celého projektu sú deti, ktorým rodičia, dospelí, pravidelne čítajú. Vytvára sa tak pozitívna atmosféra, rozširuje sa a prehlbuje komunikácia medzi dospelým a dieťaťom prostredníctvom knihy a spoločného čítania. „Čítanie veľkých malým je o budovaní vzájomnej dôvery, o pocite istoty, ochrany, je o pravom zázemí, ktoré každý malý, ale aj veľký, človek veľmi potrebuje. Je to ten pocit, ktorý nám nemôže poskytnúť ani televízna ilúzia, ani kontakty cez sociálne siete, ani nadšenie z počítačových hier.“

              Žiakom na našej škole čítali pani učiteľky, ale pozvanie prijal aj pán starosta Anton Lagíň a pani Lagíňová, mamička nášho žiaka Šimona. Ani pani upratovačka Evka Kopáčová nás neodmietla a zaspomínala si na časy ako čítavala svojim deťom. Všetkým hosťom veľmi pekne ďakujeme!

              Projekt Celé Slovensko číta deťom má krásnu myšlienku: Čítajme deťom aspoň 20 minút denneČo poviete, vyskúšate to aj Vy doma? :)

            • NOC s ANDERSENOM

            • Milé deti!

              Opäť tu máme Noc s Andersenom. V tomto roku bude v duch knihy Jozefa Čapka Psíček a mačička.

          • Deň Lucie
            • Deň Lucie

            • Do galérie Deň Lucie boli pridané fotografie.

              Od Lucie do Vianoc, každá noc má svoju moc. Ľudia sa už nevedeli dočkať najkrajších sviatkov roka. Od Lucie do Vianoc je presne 12 dní. A podľa toho, aké tie dni boli, také mali byť aj mesiace v nasledujúci rok. Svetla ubúdalo, noci pribúdalo, krajina sa odela do bieleho.

              Ale kto vlastne bola Lucia?

              Lucia pochádzala z bohatej rodiny, kde od rodičov dostala kresťanskú výchovu. Svoj život zasvätila Bohu, a preto dala košom aj svojmu pytačovi, pohanskému mládencovi. Ten nezniesol jej odmietnutie a udal ju, že je kresťanka. Lucia bola kruto mučená, no svojej viery sa aj tak nezriekla. Nakoniec ju sťali mečom. Zaujímavé však je, že napriek jej svätému životu sa v ľudových poverách Lucia považovala za najväčšiu z bosoriek, lebo ju vraj neusmrtili ani silné plamene ohňa. Deň svätej Lucie preto poznáme aj ako „stridží deň“.

              Lucie v minulosti sprevádzali bohaté zvyky a tradície, ktoré dnes už zapadajú do zabudnutia. Na Luciu sa nesmelo vpustiť cudziu ženu do domu. Nesmelo sa nič dávať ani požičiavať. Dievčatá si veštili svojho budúceho ženícha... Známe boli Lucie, ktoré chodili po domoch. Boli zahalené do bielych plachiet, s pomúčenou tvárou, mlčky aby ich nespoznali, a vymetali kúty, teda vyháňali z domov a dvorov strašidlá, zlých duchov, temné sily, choroby a trápenia.

              Aj my sme si pripomenuli tento zvyk a naše Lucky odohnali všetko zlo z našej školy :)

  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje